5 februari 2021

De Tillandsia Cyanea

De Tillandsia Cyanea is een tropische plant uit Ecuador en met zijn felroze kam in het midden is deze plant een echte eyecatcher in huis!

Vanuit deze roze kam van schutbladeren kunnen paarse bloemetje groeien. Wanneer de Tillandsia bloeit, ontstaan er onder aan de plant nieuwe scheuten, wanneer de roze schutbloem groen kleurt sterft deze af. Ook de plant waaruit hij is ontstaan zal afsterven. De nieuwe scheuten zullen uitgroeien tot nieuwe planten die in het regenwoud na ongeveer 2 jaar weer zullen gaan bloeien. Om te gaan bloeien heeft de Bromelia bepaalde gassen nodig, thuis schijn je dit te kunnen opwekken door een stukje rijpe appel in de koker te leggen.

De Tillandsia Cyanea valt onder de bromeliafamilie (Bromeliaceae) en is daarmee een epifyt. Dit soort planten of organismen groeien op andere planten zonder daar hun voedingstoffen vandaan te halen. De Tillandsia Cyanea is dan ook makkelijk te verzorgen en heeft maar weinig water nodig. Eén keer per week een beetje water in zijn kelkjes doet de plant goed. Over kelkjes gesproken… in de kelken van Bromelia’s groeien tal van insecten en amfibieën. Het is bekend dat kikkers hun kikkervissen in de kelken van Bromelia's laten ontwikkelen. Verder vindt deze kamerplant het fijn om op een lichte plek te staan, maar niet in direct zonlicht.

Naar overzicht