8 december 2020

Wat zeggen bladeren over een plant?

Sommige planten worden “geboren” met grappige kenmerken zoals harige bladeren. Deze planten beschermen zich op deze manier tegen beestjes die de bladeren kunnen aantasten. De bladeren van succulenten en de Aloe Vera bijvoorbeeld zijn dan weer erg dik en vlezig. Dat komt omdat deze planten water opslaan in hun bladeren. Deze planten hoeven daarom ook minder water dan andere planten omdat zij zelf een reserve hebben. Mochten deze bladeren nu ineens slap en dof zijn, dan is hun reserve bijna op en hebben ze water nodig. Succulenten kunnen zelfs door droogte in sommige gevallen prachtige kleuren krijgen; van fel roze, tot soms zelfs helder blauw en paars. Maar daarnaast kan het ook gebeuren dat je net een leuke nieuwe plant hebt gekocht en de bladeren ineens bruin worden! Lees hier wat de bladeren over een plant zeggen en wat je kunt doen om dit te veranderen of te voorkomen. 

Help! De bladeren van mijn plant worden geel of bruin! 

Dit kan een teken zijn dat je plant teveel of te weinig licht krijgt of een overschot of gebrek aan water heeft. Staat de plant in de volle zon, zet deze dan wat verder van het raam af. Staat de plant in het donker, zet deze dan wat meer naar het licht. Voel even aan de aarde van de plant. Als deze nog vochtig is, kun je deze overslaan met het bewateren van je planten. Is de grond droog? Dan moet je de plant misschien vaker water geven.

Help! Mijn plant verliest blad!

Dit kan meerdere oorzaken hebben helaas. Dit kan gebeuren door bovenstaande redenen; te veel of te weinig licht / water of doordat de plant gewoon uitgebloeit is. Er zijn zelfs plantensoorten die zouten of schadelijke stoffen in het blad opslaan en dit blad laten vallen wanneer ze “vol” zijn.  

Help! Mijn plant krijgt een lichtgroene kleur! 

Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met een stikstof tekort in de bodem. Dit kun je makkelijk oplossen door voedingstoffen in de bodem aan te brengen. Staat de plant op een donkere plek, dan kan het ook komen door een tekort aan licht. Je kunt het een beetje vergelijken met een tent die 2 weken op het gras heeft gestaan. Als je deze weghaalt is het gras onder de tent ook erg licht van kleur. 

Help! De bladeren van mijn plant gaan krullen! 

Dit komt waarschijnlijk door een gebrek aan water. Dit zie je ook als de plant slap gaat hangen. Geef de plant wat vaker water om dit slaphangen of krullen te voorkomen.  

Planten blijven levende wezens en reageren dus op hun omgeving. Jij bent degene die het hen zo comfortabel mogelijk kunt maken. Maar wees niet te streng voor jezelf. Mocht jouw plant echt niet meer opknappen, dan heb je toch gewoon een goede reden om weer een leuke nieuwe plant in huis te halen?!

 

Naar overzicht